Friday, 31 October 2014

Memilih Bra Menyusu (Khas buat bakal ibu / ibu2)

Jom buka discussion regarding nursing bra. Macam mana nak pilih nursing bra? banyak di pasaran, macam2 jenis, macam2 harga.

Dulu masa first preggy, tak kenal lagi ( atau mungkin tak de lagi) pembelian secara online. Masa tu pun baru kerja, dengan nak sambut anak sulung, kewangan tu tak berapa nak stable.

Masa tu tak tahu nak beli kat mana kecuali supermarket, masa tu jenama terkenal je ada, cth Triumph ke etc, aku beli Triumph sbb yg tu paling murah.. tapi still mahalnya ya ampunnn!!!!

Beli yg simple tak de padding pun masa tu rasanya RM80++, aku beli 2 helai je kot sbb rasa macam mahal sgt. 2 helai dah RM160 kau..

Tak lama lps tu ada la aku jumpa yg murah, tak tau kat mana, tapi material dia tak selesa sgt. tapi beli je la sbb murah.

Apa itu nursing bra?
Nursing bra dibuat khas untuk ibu-ibu yang menyusui bayi. 
Ia berlainan sedikit dari bra-bra biasa yang terdapat di pasaran di mana terdapat klip bukaan di bahagian nipple. 
Klip bukaan juga mudah untuk dibuka dan dipasang kembali dengan hanya menggunakan sebelah tangan. Ini akan memberi lebih keselesaan kepada anda apabila menyusui bayi di tempat awam.
Mengapa kebanyakan nursing bra yang terdapat di pasaran non-wired bra?
Dikatakan, Ibu-ibu menyusu tidak digalakkan untuk memakai wired bra. Ini adalah kerana jika wired bra ketat ianya boleh menyekat pengeluaran susu yang akan membawa kepada breast menjadi bengkak. Walaubagaimanapun ini tidak benar mengikut kajian saintifik:
READ HERE
Memakai nursing bra yang ada underwired, boleh?
Kesimpulan tidak elok memakai bra menyusu yang terlalu ketat dan menyekat saluran susu, perkara yang sama boleh berlaku dengan bra berdawai atau tanpa dawai yang dipakai ketat. Bra berdawai menjadi pilihan bagi mereka yang sudah biasa pakai bra berdawai dan dapat memberikan support dari segi bentuk breast dari bawah dan tepi. Syaratnya, sama ada berdawai atau tidak, PILIH SIZE YANG SESUAI.

Jika memakai bra tanpa dawai yang longgar sehingga naik ke breast dan menekan breast juga tidak elok banding memakai yang berdawai yang dengan adanya dawai memastikan bra terletak bawah breast-line dan bukannya di atas breast.
Bila masa yang sesuai untuk membeli nursing bra?
Bagi anda yang sedang mengandung bolehlah mula membeli nursing bra pada usia kandungan berada di trimester ketiga. Kebiasaannya pada masa ini, saiz bra sudah boleh ditentukan. Biasanya semasa mengandung, saiz bra akan naik 1-2band dan cup size. Bagi nursing bra ada juga yang disediakan dengan free extender seperti di SINI
Berapa helai nak beli?

Perlu diingat jika menyusu bra mudah dicemari oleh susu, yang jika dibiarkan lama akan mengeluarkan bau yang kurang enak. Penting agar bra menyusu material selesa seperti cotton, microfiber, etc, mudah serap peluh, mudah kering. Sekurangnya2 sediakan 6- 12 helai mengikut kemampuan dan sediakan breatpad juga ( disposable or washable)



Kelebihan kebanyakan nursing bra Qis-Sara banding Autumnz Zoe kerana tali dibahu yang lebar dan dibuat dari fabric yang lembut dan selesa. Lightly padded dapat mengelakkan nipple terlalu ketara kelihatan jika tidak memakai nursing breastpad.

PengenalanQissara - Kara baru, design seperti sport bra, hanya perlu selakkan untuk menyusu. Sangat comfortable.





Kebanyakan bra yang kami bawakan mesti ada space lagi jika nak letakkan breastpad, ini penting bagi mengelakkan spill up milk di pakaian.

Memandangkan sekarang nursing bra boleh didapati dengan harga yang amat berpatutan di kedai2 online, diharap2 ibu2 boleh menyusu bayi dengan lebih selesa banding betapa mahalnya dan seksanya nak cari nursing bra time saya dulu.. huhu

OK, TQ for reading, Adiosss!!!

Saturday, 25 October 2014

Cloth Diapers ..MINI ^_^

Baru- baru ni Malaysian Cloth Diapers Shop ada lancarkan lampin kain moden jenis baru tau ^_^

Cloth diapers Smartbaby MINI!

Apa yang menyebabkan kami sediakan cloth diapers ni dalam shop kami?

Cloth diapers standard size yang banyak dijual di pasaran boleh laras 3 size, S hingga L, biasanya.

Memang cloth diapers seperti ini boleh dipakai bermula anak baru lahir, purata berat bayi yang baru lahir adalah 2.5kg hingga 3.5kg. Cloth diapers standard size biasanya disyorkan pakai bagi bayi 3kg keatas.
Bagi ibu bapa yang tergolong ketinggian dan berat badan sederhana dan kecil ( biasa bagi rakyat Malaysia), bayi yang dilahirkan ibu2 biasanya 2.5kg hingga 3kg. Tak ada masalah bagi anak2 ini nak menggunakan cloth diapers size standard, akan berfungsi seperti biasa, cuma rupa tak berapa 'cun'. Contohnya:

Diapers nampak besar bagi bayi. Tak de masalah jika ibu bapa tak kisah dari segi rupa, insyaAllah dari segi fungsi bayi selesa asalkan tidak meletakkan insert tebal.


 Dan bila melaraskan size standard cloth diapers kepada size terkecil, banyak lebihan kain, menampakkan rupa yang agak kurang cantik..

( biasanya bayi yang bawah 3kg jadi macam ni)

Bagi yang betul2 ingin menjimatkan wang menggunakan cloth diapers, boleh bertahan dengan rupa cloth diapers yang agak kurang cantik dalam 2-3 bulan pertama, sebab selepas tu bayi akan membesar dan diapers fit nicely.

Tapi...

Bagi yang nak memberikan sesuatu yang ISTIMEWA untuk bayi baru lahir anda, dan nak cuba sedaya upaya untuk berjaya penggunaan cloth diapers 1st time, dapatkan diapers newborn seperti ini:


Smartbaby Mini look like this
-pic ehsan google

Not many size to adjust
Trimly fit your petite babies
 Another newborn diapers, no, smartbaby mini not like this, but this one nice
Kebayakan pic ehsan Mr Google, dan banyak gambar baby bukan orang asia, omputeh, sbb tak banyak cloth diapers mini di Malaysia yang dijual dengan harga mampu milik, kebanyakan premium item. So now kami dah bawa harga mapu milik, boleh la ibu2 yang tengah preggy consider pakai cloth diapers tau!

Lagi satu, dah la kami bawa yang mampu milik, kami bawa jenis All In One, maksudnya insert dijahit terus ke cloth diapers, supaya ibu2 yang baru nak belajar dan dalam pantang rasa mudah sangat, macam pakai disposable diapers yg biasa.

Kalau pakai yang AIO ni masalah lambat kering banding guna pocket diapers, tapi masalah tu tak ketara pada Smartbaby Mini kerana , for newborn diapers kami tidak menggunakan lapisan yang tebal, dan kami guna fabrik bamboo charcoal ( ni yang paling penting nih) yang cepat kering.

Smartbaby mini seperti biasa mengekalkan ciri ISTIMEWA jenama Smartbaby , dimana ada double gusset. Susah tau nak cari diapers affordable menggunakan material bamboo charcoal dan ada double gusset. (Rasanya tak de kot sbb ni kami buat sendiri, pemilihan fabrik sendiri berdasarkan pengalaman kami ^_^)

So... thoose yang terpikir2 nak cuba tu GO FOR MINI!!!

Harga sangat affordable, RM19.90, beli 5 less 10% -- ape kes? murah bebeno kalau nak compare dgn kualiti and benefit yg korang dapat :)