Monday, 5 March 2018

Misi Kuruskan Badan Selepas Bersalin

Alhamdulillah, baru selesai berpantang kira-kira seminggu yang lepas.

Masalah selepas bersalin, tentunya nak mendapatkan bentuk badan yang ideal kembali. Tapi kadang-kalau susah terutama untuk ibu-ibu yang breastfeeding. Pemakanan nak kena jaga bagi ibu-ibu breastfeeding, perlu makan makanan berkhasiat, diet seimbang dan tak boleh mengambil ubat-ubat menguruskan badan. Lagipun, jika menyusu badan memang laparrrrr je sentiasa.

Menu berpantang, sy cuba menggunakan konsep suku suku separuh. Nasi suku dan lebihkan sayur dan buah-buahan. Serta overall portion sy kurangkan, rasanya almost half dari portion sebelum mengandung.


Nak tunjuk menu berpantang. Bawang putih dan serunding halia betul2 prmbuka selera. Memang habis dua2 botol tu masa berpantang. Yang gambar tepi tu jap lagi kita cerita 🤗

Hasil carian imej untuk suku suku separu
Sama tak suku suku separuh dgn pinggan diatas tu? Boleh la sbb ada lagi buah buahan tak masuk dlm pic.

Tapi memang lapar. Dah sediakan biskut patsegi jacob siap2, dan beberapa biskut lain yang tak de krim manis seperti munchy's wheat cracker etc.
Hasil carian imej untuk biskut muchy cracker
Munchy's ni best sebab mudah cicah dengan air

Sebelum preggy 63kg, dah bersalin 67kg.. aduh ada extra 5kg nak kena buang. Tapi sebenarnya better kalau dapat aim antara 58 ke 60kg untuk orang setinggi 169cm macam saya ni :D

Dah kira-kira sebulan berpantang, berat tak turun sangat, jadi 66kg. TURUN 1KG JE!!! Aduhh... hati dah mula risau. Nak naik kerja lagi 2bulan, nanti dah kerja memang busy. Kena cari dan develop rutin yang effektif dan sesuai untuk orang yang busy bekerja sebelum naik kerja :D

Dalam dok cari-cari tu, tengok IG artis-artis (biasalah!) nampak, ehhh.. diaorang pakai sauna.

Hasil carian imej untuk sauna natalis Hasil carian imej untuk sauna natalis Hasil carian imej untuk sauna natalis
Nora Danish, Jihan, Fouziah Gous...
(pic semua sumber dari Natalis Mother Care- servis confinement)

Pakej berpantang lengkap dan mahal, ada la sauna etc. Saya cuma ambil makcik urut dan bertungku shj, tu pun minggu pertama busy urus anak kuning, pegi klinik, warded etc..etc.. Minggu kedua baru dapat manjakan diri sikit berurut dan bertungku. Tapi kalau bersauna ni macam besttt jer...

Bila dah minat bersauna, mula la kaji selidik, ada berapa jenis sauna, sauna mana yang mudah nak guna, mudah maintain , mampu dibeli dan berkesan etc etc.. akhirnya decide sauna ni...tara....

Portable Sauna Far Infrared.















  

Biasa kita dengar sauna , terbayang wap air yang panas, kan? Dulu-dulu pernah try sauna di spa, tapi macam tak tahan panas dia. Tapi sauna infrared ni best giler, plug in je, lepas tu adjust suhu dan timer, masuk je dalam tu, boleh keluarkan tangan nak main phone ke, baca buku ke... mudah , suhu tak panas sangat tapi effect berpeluh tu memang banyak.

Hasil carian imej untuk husband pun sauna infrared

Macam ni pun best jugak, sambil tengok movie.

1st time sauna terkejut tau, sebab peluh lencun giler, tak pernah peluh macam tu walau jogging ( almaklumla org tak kuat bersukan). Lepas tu kepala rasa ringan, badan rasa ringan..wah... best!

OK, dari segi berat badan macam mana pula?

Selepas seminggu + guna, now berat dah 65kg. OK lah kan turun 1 kg. Kena amalkan dengan consistent tapi tak susah pun, sebab benda dah ada di rumah, anak tido cepat2 lah masuk sekejap :D

Selain tu, rasa bahagian lengan dan kaki yang ada kulit kendur, menjadi lebih tegang. Bahagian perut (of coz ada kulit kendur baru lepas bersalin) tak nampak effect sangat, maybe sbb baru je pakai, lagi pun perut kena buat exercise juga.

Rasa peredaran darah berjalan lebih lancar, menjadikan kulit lebih sihat. Walaupun tak sauna di muka, tapi peredaran darah dimuka menjadikan kulit nampak lebih healthy.

Hasil carian imej untuk kelebihan sauna infrared

Dulu rasa macam mustahil je nak dapat kulit yang tegang balik ( secara keseluruhan seperti kulit belakang badan, peha, lengan) memandangkan badan ni tak kuat + tak biasa + tak de time untuk work out/ exercise. Tapi bila dah cuba sauna ni, rasa tak mustahil! Tapi mestilah disokong oleh diet seimbang dan active life> Kalau ada masa kena curi2 juga exercise.

TIPS KURUS SELEPAS BERPANTANG
1. Makan makanan seimbang, rendah kalori, diet sihat.
2. Senaman mengikut kemampuan diri -- > sy masih berusaha kearah ini
3. Amalkan sauna dengan konsisten

Pastikan pengambilan air yang cukup terutama untuk ibu breastfeeding apabila bersauna.
.
.
NAK SET SAUNA PERCUMA TAK?
Haa.... yang ni best.
.
Bulan ni saya nak bagi set sauna secara percuma kepada pelanggan di www.qissara.com. Maksudnya sesiapa yang membeli apa sahaja ( hatta beli barang RM0.10 je) akan layak menyertai CABUTAN BERTUAH UNTUK MEMANG SET SAUNA.
.
.
Kalau puan-puan ibu menyusu mengandung, eloklah jalan-jalan di www.qissara.com, pelbagai keprluan ibu-ibu menyusu mengandung tau, harga dah la berpatutan, ada diskaun diskaun hebat lagi, dan....berpeluang menang set sauna percuma pula tu!

ok jom!

www.qissara.com - Looking after Mothers

Saya doakan ibu yang sangat memerlukan sauna ini akan menang ya. Dapatlah kurus dan sihat dengan jayanya!

p/s: kalau tak mau tunggu yang percuma, atau nak sauna infrared, boleh terus beli sauna infrared  DI SINI. Harga offer RM690 sahaja!
Kelebihan beli dengan kami:

  • warranti setahun
  • jamin barang sampai
  • boleh bayar ansuran hingga 3x
  • boleh bayar guna kredit card
Ehhh... apa lah sangat RM690 dibandingkan berapa banyak nikmat kesihatan, serta berapa banyak perbelanjaan spa dapat dijimatkan :)


No comments:

Post a Comment